
Mirjam Wegkamp
Wondverpleegkundige
Een wervelwind van woorden en enthousiasme over haar werk als wondverpleegkundige krijg je over je heen als je Mirjam Wegkamp spreekt. Het maakt niet uit over welk onderwerp of welke rol je haar het hemd van het lijf vraagt, het enthousiasme en de passie spat er vanaf. Dit enthousiasme brengt ze graag over op collega’s tijdens (bij)scholingen over wondzorg.
“De vraag naar gespecialiseerde wondzorg groeit en wordt steeds complexer, mijn taken en verantwoordelijkheden zijn ook heel divers. Juist die diversiteit zorgt er voor mij voor dat iedere dag weer een uitdaging is. Ik kan het echt iedereen aanraden.”
Als wondverpleegkundige heb je heel veel vrijheid en tegelijkertijd ook veel verantwoordelijkheid, je runt als het ware je eigen winkeltje. Mirjam vindt deze combinatie heerlijk, wat de toekomst haar brengt is koffiedik kijken, maar op dit moment wil ze niet anders. “Ik maak mijn eigen planning, sta in nauw contact met de collega’s in de wijk en met de klant. In principe maak ik zelf voor iedere klant een eigen wondplan, dat brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee. Dat moet je liggen en je moet er mee om kunnen gaan. Het allerbelangrijkste is wel, dat je moet ‘houden’ van wonden in alle soorten en maten. Zo realistisch is het wel, als dat er niet is, ga je het niet redden.”
“Op het moment dat wondzorg om de hoek komt kijken, ben ik een echte spin in het web. Ik heb contact met bijvoorbeeld de verwijzende huisarts, de collega’s in de wijk en ik ben vaak het eerste aanspreekpunt voor de familie. Maar het allerbelangrijkste is het contact leggen met de klant. Ik ben te gast bij iemand thuis, voordat ze mij echt vertrouwen moet ik soms nog wel wat vooroordelen overwinnen en muren afbreken. Als dat lukt en als de genezing van de wond volgens plan verloopt, dan krijg je daar veel dankbaarheid voor terug.”
Tijdelijk bevoegd en bekwaam
Door de toenemende vraag naar wondzorg, kan Mirjam niet iedere klant altijd zelf behandelen. “Soms heeft een klant twee keer per dag wondzorg nodig, dat past gewoonweg niet altijd in mijn planning, dan heb ik de mogelijkheid om collega’s uit de wijk te scholen zodat ze tijdelijk bevoegd en bekwaam zijn. Ik ga met de collega mee naar de klant en laat een of meerdere keren zien hoe de wond gereinigd en verbonden moet worden. Vervolgens draaien we de rollen om. De collega voert de handelingen uit en ik ben er bij, om tips te geven of vragen te beantwoorden, zodat hij of zij het daarna zelf kan. Uiteraard kunnen ze daarna altijd bij mij terecht als er vragen zijn over de behandeling of genezing van de wond. Ik fungeer wat dat betreft als een echte vraagbaak.”
De scheiding tussen de eerste en tweede lijn wordt steeds minder scherp. Of beter gezegd, de ketenzorg sluit steeds beter op elkaar aan. “Ik heb heel nauw contact met bijvoorbeeld de huisarts en huisartsassistenten. Niet alleen over klanten, maar ik verzorg ook scholingen voor beiden. Ook weer door het specialistische karakter van mijn werk.”
“Een ander mooi voorbeeld van steeds verdergaande samenwerking is dat er wondverpleegkundigen zijn die hun werk in het ziekenhuis op de wondpoli of een andere afdeling in het ziekenhuis combineren met het werken bij Sensire. Ik hoop dat nog velen dat voorbeeld gaan volgen.”
De loopbaan van Mirjam
Na het afronden van de hbo-V opleiding in Deventer heeft Mirjam 14 jaar gewerkt als verpleegkundige op verschillende afdelingen in het ziekenhuis in Zutphen. In het najaar van 2011 is ze in het diepe gesprongen bij Sensire als Verpleegkundige in de wijk. “Heel lang geleden was ik ooit al eens oproepkracht, maar dat mag geen naam hebben. Ik wist niet exact wat ik kon verwachten, maar dat was geen probleem. Als heel snel was ik verknocht aan het werken in de wijk. De afwisseling en het binnenstappen bij klanten vond ik erg leuk. Na een half jaar werd ik gevraagd om de rol van wondzorg om mij te nemen. Toentertijd was dat nog geen functie, maar een rol die je vervulde naast het werken in de wijk. Aandachtsvelder noemden we dat toentertijd. Voordat ik begon heb ik de 3-daagse WCS-opleiding gevolgd”. Inmiddels is de rol uitgegroeid tot een volwaardige functie en kun je aan de Radboud Universiteit een 1-jarige vervolgopleiding tot wondverpleegkundige volgen . “Overweeg je om deze opleiding te gaan volgen? Of wil je gewoon weten hoe mijn werkdag eruit ziet? Ik neem je graag een dag mee”, besluit Mirjam haar verhaal.