Na vele omzwervingen, een behoorlijk aantal werkgevers en uitdagingen heeft Belinda nu helemaal haar draai gevonden. In het verleden heeft ze al wel bij zorgorganisaties gewerkt, maar altijd in andere rollen en functies. Nu heeft ze helemaal haar plek gevonden in de zorg, als Verzorgende IG.
“Ik heb twee jaar als leerling al lerend mogen werken en al werkend geleerd. De combinatie van theorie en praktijk heeft voor mij heel erg goed gewerkt, omdat ik tijdens het werk de theorie als een soort puzzel in elkaar zag vallen. Mij heeft dat erg geholpen bij het eigen maken van alle handelingen die van mij verwacht worden, ik rolde er als het ware in. Ik ben er trots op dat ik mijn diploma heb mogen halen, dat was zonder de steun van thuis niet gelukt. Ik vond de combinatie werken, naar school, studeren en het huishouden best pittig. Gelukkig waren mijn kinderen al wat ouder en konden ze bijspringen daar waar nodig was.”
“Ons team op Berkelpoort is erg hecht, leuk en ook gezellig. Natuurlijk is het ook hard werken, maar de balans is goed. Berkelpoort is een PG-afdeling, dus we hebben te maken met bewoners met de ziekte dementie. Dat is vaak niet het enigste ziektebeeld. De meeste bewoners hebben meerdere lichamelijke ongemakken en dat vraagt van mij, als Verzorgende IG, om goed te kijken naar bijvoorbeeld de volgorde waarin we de bewoners ondersteunen met opstaan. De één kan en wil dat graag zelf doen. De ander heeft echt meer hulp nodig, waardoor we met twee collega’s erbij moeten zijn en ook bijvoorbeeld een tillift moeten gebruiken. Dat is dan even passen en meten. Gelukkig zijn er de woonassistenten die de bewoners ondertussen van ontbijt voorzien en een praatje maken. Dat kan in de gezamenlijke huiskamer, maar ook op de eigen kamer.”
“Het hechte karakter van het team uit zich ook in het feit dat we met elkaar veel bespreken en elkaar aanspreken op het (niet) nakomen van gemaakte afspraken. Hierdoor kunnen we ook goed onze grenzen aangeven, zowel naar elkaar toe als ook richting bewoners en naasten. En ik denk dat de samenwerking met andere disciplines zoals de ergotherapeut of de diëtist daardoor ook soepel verloopt. Door de vaak meerdere ziektebeelden is het soms een hele puzzel van ‘wat wel en wat niet’. Door de openheid in het team en de prettige samenwerking met de gespecialiseerde collega’s bespreken we alle voors en tegens met elkaar bijvoorbeeld over het extra inzetten of afbouwen van medicatie. Lastig, maar zeker mogelijk.”
“Twijfel je of je de stap kan en wil maken? Ga in gesprek met mensen die al in de zorg werken, of vraag of je een dag mee kan lopen om het te ervaren. Je zult dan zien dat het werken in de zorg vele kanten kent: het is uitdagend en dankbaar, je kan echt het verschil maken voor mensen. Zowel de bewoners als hun naasten.”