Gespecialiseerde vakgroepen in de wijk
Gespecialiseerde vakgroepen in de wijk

Een vak apart. Zo kun je de functies van onze gespecialiseerde vakgroepen wel noemen. Allemaal hbo-geschoolde verpleegkundigen die (grotendeels) werkzaam zijn in de wijk en dus bij onze klanten thuis komen. Met als grote verschil dat zij zich met een aanvullende opleiding gespecialiseerd hebben in een specifiek ziektebeeld of specifieke aandoening. 

Binnen Sensire zijn de gespecialiseerd verpleegkundigen georganiseerd in “vakgroepen”. Een vakgroep is een monodisciplinaire groep zorgprofessionals die hetzelfde vak uitoefenen. Bij Sensire kennen we er 11. De collega’s die werkzaam zijn binnen een vakgroep worden op verschillende manieren door de collega’s in de wijk of door een zorgprofessional vanuit bijvoorbeeld het ziekenhuis ingeschakeld:

 • Er is (tijdelijk) specialistische kennis nodig bij een klant voor een specifieke zorgvraag. Deze zorg kan of door de vakgroep zelf opgepakt worden, of de vakgroep deelt hun kennis met de verpleegkundige of verzorgende IG in de wijk, zodat zij zelf de handelingen kunnen uitvoeren;
 • Een collega in de wijk wil even sparren over een specifieke zorgvraag om zeker te weten dat hij of zij het juiste doet;
 • De collega van de vakgroep wordt ingezet als aanvulling op de zorg die al komt.

“De verpleegkundige weet van heel veel een beetje, de gespecialiseerd verpleegkundige van iets heel veel!”

Een hele mooie aanvulling op de wijkverpleging

Het feit dat de collega’s in de wijk kunnen terugvallen op de vakgroepen of hen actief kunnen inschakelen betekent ook wat voor het type zorgvraag binnen Sensire. De aanwezigheid van de vakgroepen zorgt ervoor dat klanten met complexe (care of case-complexe) zorgvragen vaak bij Sensire in zorg komen. Niet alleen de aanwezigheid van deze vakgroepen zorgt daarvoor, ook het korte lijntje en de goede relatie die veel collega’s hebben met de ziekenhuizen in ons werkgebied dragen hieraan bij.

Naast het kunnen beantwoorden van de complexe zorgvragen, zorgen de vakgroepen ook voor meer diversiteit en uitdaging in de wijk. Tussen de wijkteams en de vakgroepen is over het algemeen goed en laagdrempelig contact. Voor de collega’s in de wijkteams betekent dit, dat zij door te sparren met de vakgroepen of ze actief mee te laten helpen, zij ook hun vakkennis steeds kunnen uitbreiden. De vakgroepen maken niet alleen ons “zorgaanbod” completer, maar zorgen er ook voor dat de collega’s in de wijkteams - of in sommige gevallen wonen met zorg - hun kennis kunnen verbreden.

Steeds meer zorg vindt in de thuissituatie plaats. Voorbeelden hiervan zijn de technische handelingen die "vroeger" in het ziekenhuis plaatsvonden, maar ook  bijvoorbeeld een chemokuur kan in sommige gevallen thuis plaatsvinden. Dat vraagt om expertise in de wijkverpleging én zorgt ervoor het werken in de wijk steeds afwisselend en uitdagend blijft.  

Meer weten? Onze collega's inspireren je graag met hun verhalen.

Naar Onze verhalen

Welke achtergrond heb je nodig?

Voor een functie binnen 1 van onze vakgroepen is eigenlijk altijd een hbo-V opleiding noodzakelijk. Dat heeft vooral ook te maken met de specialisatie die je nog moet volgen. Sensire biedt hierin ook verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld als het gaat om deze opleiding. We gaan graag met je in gesprek om te kijken of we jouw wensen om kunnen zetten in kansen bij Sensire. Ook als je niet de hbo-V opleiding hebt gedaan, maar wel een aanverwante opleiding zoals bijvoorbeeld Social Work. 

Welke vakgroepen kennen we?

Sensire heeft binnen de wijkverpleging 11 vakgroepen. Zij zijn allen, verdeeld over het werkgebied, beschikbaar voor zowel de klanten als de professionals in de wijk.

 • Vakgroep continentie
 • Vakgroep dementie
 • Vakgroep diabetes
 • Vakgroep hartfalen
 • Vakgroep long
 • Vakgroep nachtzorg
 • Vakgroep neurologie
 • Vakgroep oncologie en palliatieve zorg
 • Vakgroep stoma
 • Vakgroep TTV
 • Vakgroep Wond- en huidzorg

Heb je interesse in de mogelijkheden voor 1 of meerdere vakgroepen? Laat gerust hieronder vrijblijvend je gegevens achter, dan nemen we contact met je op!

Gespecialiseerde vakgroepen in de wijk

Ja, ik heb interesse!

Heb jij een CV en wil je die vast delen? Dat kan hier.