In de nacht is écht alles anders
In de nacht is écht alles anders

In de nacht is écht alles anders

Susan Lusink is één van de vele collega’s die in de nachtelijke uurtjes zorg verleent bij klanten thuis. “Nachtzorg is de laatste jaren erg veranderd. Geplande nachtzorg is eerder uitzondering dan regel en heeft plaats gemaakt voor ongeplande zorg, voornamelijk personenalarmering. Als verpleegkundige weet ik daarom nooit hoe mijn nacht eruit gaat zien.”

“Werken in de nacht is letterlijk en figuurlijk op alle vlakken écht alles anders. Niet alleen is het donker, ook weet ik aan het begin van mijn dienst eigenlijk nooit hoe de nacht eruit gaat zien. Dat was in het begin best wel spannend. Je bent en werkt veelal alleen en dat geeft veel verantwoordelijkheid. Inmiddels heb ik mijn eigen weg gevonden en ga ik iedere keer met veel plezier de nacht in”, vertelt Susan.

Het onverwachte zorgt voor afwisseling en uitdaging

De verpleegkundigen in het mobiele nachtteam ontvangen oproepen via bijvoorbeeld NAAST medisch service centrum of de huisartsenpost. “Op basis van de situatie die ik telefonisch voorgelegd krijg weeg ik af wat ik ga doen en stel ik prioriteiten. Moet ik er direct zelf heen? Of kan ik eerst naar de klant waar ik naar toe wilde gaan? Iedere situatie vraagt om een snelle beslissing, zonder dat ik in de stress schiet. Juist dit maakt het werk voor mij uitdagend”, zegt Susan. “Op het moment dat ik bij een klant binnen stap, is het altijd afwachten wat ik bij de mensen thuis aantreft. De verpleegkundigen van NAAST kunnen mij gelukkig steeds beter informeren door het telefonische contact én ook door de inzet van technologie zoals bijvoorbeeld videomonitoring. Op het moment dat ik binnenstap beoordeel ik de situatie op basis van de zichtbare symptomen en probeer ik meer informatie te achterhalen over wat er gebeurt is. Op basis van deze observatie handel ik. Als ik de klant kan helpen en het probleem kan oplossen, dan geeft mij dat een voldaan gevoel.”

Goed te combineren met privéleven

Susan heeft een aantal jaar haar vaste baan in de forensische psychiatrie gecombineerd met werken als oproepkracht in de wijk voor Sensire. “Op deze manier kon ik mijn verpleegtechnisch handelen op niveau houden. Op een gegeven moment was ik toe aan meer uitdaging in mijn dagelijkse werk én stond ik voor de uitdaging om mijn werk goed te combineren met de zorg voor mijn zoon. Er was een vacature bij het mobiele nachtteam en de puzzel viel eigenlijk als vanzelf in elkaar. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk om ’s nachts aan het werk te zijn. Gelukkig heb ik een heel fijn sociaal netwerk om mij heen. Hierdoor kan ik overdag slapen om vervolgens weer fris en fruitig bij school te staan.

En…eerlijk is eerlijk, de onregelmatigheidstoeslag die ik krijg voor de nachtdienst is een erg prettige bijkomstigheid. Al met al is werken in het mobiele nachtteam voor mij op dit moment perfect te combineren met mijn privéleven.”

Foto Susan Lusink
Susan Lusink Verpleegkundige Nachtzorg

Susan Lusink is één van de vele collega’s die in de nachtelijke uurtjes zorg verleent bij klanten thuis. BIG-nummer: 89.916.039.930