Pamela staat in de New York Times om deze bijzondere reden

Pamela staat in de New York Times om deze bijzondere reden

Wauw! Een Amerikaans journalist Christopher F. Schuetze benaderde Pamela Grootjans (32) of ze mee wilde werken aan een artikel voor The New York Times. Dat word je natuurlijk niet elke dag gevraagd! Hoe dit precies zit? Wij spraken de trotse dame.

“Geweldig hè”, zegt een dolblije Pamela. “De journalist heeft heel Nederland doorgecrosst om mensen te interviewen over dementie. Hij liep een middagje mee bij Den Ooiman, het verzorgingshuis waar ik werk als verpleegkundige.”

BUSRITJE DOOR DE ACHTERHOEK

Christopher koos voor het Doetinchemse verzorgingshuis, omdat er een bijzondere bus staat. Een bus? Klopt! Deze ‘droombus’ is speciaal gemaakt voor mensen met dementie. Het voertuig is nagebootst met oude spullen van de sloop en simuleert zelfs het geluid van een bus. Tijdens de rit worden beelden van Achterhoekse wegen getoond op beeldschermen. “Als dementerende ouderen in deze bus zitten, hebben ze écht het gevoel dat ze op stap zijn. Als familie op bezoek komt, zeggen ze bijvoorbeeld: ‘Ik ben vandaag drie keer met de bus naar Zelhem geweest’. Dat is toch fantastisch?”

FIGHTING DEMENTIA

Deze methode vond de Amerikaanse journalist maar wat interessant en hij vroeg Pamela het hemd van het lijf. Hij verwerkte dit in zijn artikel: ‘Take a Look at These Unusual Strategies for Fighting Dementia’ dat vrijdag 24 augustus verschijnt in New York. “In Amerika kennen ze deze methodes nog niet. Daar gebruiken ze vooral medicatie tegen de ziekte, terwijl we hier in de Achterhoek veel meer manieren hebben om dementerende ouderen te behandelen. We werken hier met heel veel liefde in de zorg.”

VRIJHEID

De bewoners van Den Ooiman krijgen door het ‘tochtje’ weer het gevoel dat ze vrijheid hebben, weet Pamela. “Het geeft ze heel veel rust en ontspanning. Natuurlijk hebben sommigen in het begin best wel in de gaten dat ze niet in een echte bus stappen, maar als ze eenmaal plaatsnemen, zitten ze in de realiteit van een busritje.”

THE NEW YORK TIMES

En dan sta je dus ineens in misschien wel dé meest bekende krant van Amerika. “Hoe gaaf is dat?! Mensen in New York hebben het nu gewoon over Doetinchem. Daar ben ik echt trots op. Er komen op het stuk, dat al online te lezen is, echt leuke reacties. Amerikanen zijn echt onder de indruk.” De passievolle verpleegkundige, die veel met dementerende werkt, vindt het vooral belangrijk dat deze mensen niet vergeten worden. “En misschien wordt deze methode straks ook wel in New York gebruikt. Zó cool!”

Op de foto: Pamela met Dhr. Ten Brink die de 'chauffeur' is van de droombus

Bron: indebuurt.nl/doetinchem/, door Melisa Verheijen

Geschreven door: Melisa Verheijen

Journaliste indebuurt.nl/Doetinchem