Begin 2024 opende Ons Zorghuis in De Lunette in Zutphen. Hier levert Sensire kwalitatief, hoogwaardige en complexe zorg buiten het ziekenhuis. Momenteel werken hier technisch thuiszorg verpleegkundigen (TTV), oncologieverpleegkundigen en wondzorgverpleegkundigen. Nu Ons Zorghuis ruim een jaar draait, blikken we met een aantal van hen terug op een vliegende start.
Sensire vindt het belangrijk er op de juiste manier voor klanten te kunnen zijn. Met als uitgangspunt dat zij zo zelfstandig mogelijk blijven. Vanuit dit idee is Ons Zorghuis ontstaan. Een deel van de zorg die in het ziekenhuis of bij mensen thuis wordt verleend, hoeft daar niet per se plaats te vinden. Als de verpleegkundige handeling en de mobiliteit van de klant het toelaten, biedt Ons Zorghuis uitkomst en het beste van twee werelden: de professionaliteit van het ziekenhuis en de huiselijkheid van thuis.
We werken samen met ziekenhuizen om zorg vanuit het ziekenhuis naar de klant thuis of naar wijklocaties zoals Ons Zorghuis te verplaatsen. Bij deze zorg kan worden gedacht aan het toedienen van oncologische middelen, aderlaten en toediening van Ferinject (een ijzerinfuus), maar ook aan oncologische begeleiding, hartfalenzorg en begeleiding bij Parkinson. Hierdoor hoeven klanten niet naar het ziekenhuis en ontstaat er in het ziekenhuis meer ruimte om complexere zorg te leveren. Miranda, coördinator externe samenwerkingen: “De verplaatsingen worden vanuit langdurige samenwerkingsverbanden met de ziekenhuizen vormgegeven. Samen bundelen we onze krachten en als team versterken de organisaties elkaars kwaliteiten. Zo maken wij met elkaar de zorg klaar voor de toekomst!”
Het kan best even spannend zijn om voor het eerst bij Ons Zorghuis binnen te stappen: waar kom ik terecht en hoe zal het hier zijn? “Maar na de eerste keer horen we eigenlijk van iedereen terug: wat is het hier fijn en rustig,” zegt oncologieverpleegkundige Marieke. Wondzorgverpleegkundige Mathilde kan dit beamen: “Mensen komen er graag. De huiselijke sfeer draagt hier zeker aan bij.” Die sfeer vind je terug in de hele ruimte: warme kleuren, een actuele leesmap, er is koffie en thee en een tafel om bijvoorbeeld een spelletje te spelen. TTV-verpleegkundige Karin vertelt: “Laatst was er een jonge jongen die zijn vriendin Ons Zorghuis wilde laten zien. Ze hadden Rummikub meegenomen en speelden een potje terwijl zijn infuus inliep. Ook de andere klanten die in de ruimte aanwezig waren, namen zij mee in de gezelligheid.”
Zo maken wij met elkaar de zorg klaar voor de toekomst!”
Jong en oud loopt in Ons Zorghuis door elkaar en is met elkaar in contact. Als vanzelf ontstaan ook de gesprekken: hoe doe jij dit en hoe ga jij daarmee om? Zo helpen klanten onderling elkaar ook verder. Karin ziet dit gebeuren: “Op een natuurlijke manier ontstaat er een soort lotgenotencontact.”
Ook het naar Ons Zorghuis toe komen draagt bij aan de eigen regie van de klant en stimuleert positieve gezondheid. De focus ligt op wat iemand nog wel kan en waar iemand regie over kan nemen en minder op het ziek zijn. Karin merkt dan ook dat sommige mensen het juist lastig vinden om de zorg thuis te ontvangen: “Voor hen is het een verademing om naar Ons Zorghuis te kunnen komen.” Marieke herkent dit: “Niet iedereen vindt het prettig om het ziekenhuis thuis te hebben. Sommige mensen vinden het heel naar als er thuis een infuuspaal staat en willen dit gescheiden houden.”
Bovendien krijgen klanten door Ons Zorghuis de regie over hun agenda terug: zij hoeven niet thuis te wachten op hun afspraak. “Als we tussendoor een oproep krijgen of als er calamiteiten zijn, zitten mensen thuis soms een hele middag op ons te wachten,” vertelt Karin. “In Ons Zorghuis heb je een afspraak en word je direct geholpen op het afgesproken tijdstip.”
Ons Zorghuis werkt ook in het algemeen een efficiëntere omgang van de tijd in de hand. Mathilde: “Het werkt fijn dat klanten naar jou toe komen, omdat we daardoor geen reistijd hebben. Hierdoor kunnen we meer klanten in een kortere tijd zien.” Dit ervaart Marieke ook: “Als je bij iemand thuis komt, ben je alleen bij die klant en moet je erbij blijven. Als ik in Ons Zorghuis een infuus heb aangeprikt bij iemand en dat infuus loopt anderhalf uur, kan ik ondertussen nog twee andere mensen zien die voor een injectie komen.” Op deze manier draagt Ons Zorghuis ook bij aan de zorg van de toekomst waarin meer zorg verleend moet worden door minder personeel. Dit betekent echter allerminst dat er in Ons Zorghuis gehaast gewerkt wordt. Marieke: “We plannen genoeg tijd tussen de afspraken zodat we voor iedereen echt aandacht hebben. Dat vinden we ontzettend belangrijk en die ruimte is er ook.”
Ook het effect van Ons Zorghuis op het werk van de verpleegkundigen is positief. Mathilde: “De samenwerking verloopt soepel. De bezetting is goed afgestemd en we hebben een gezamenlijke app waarin we bijzonderheden delen.” Door met verschillende specialismen samen te werken in Ons Zorghuis, ontstaat er als vanzelf een multidisciplinaire samenwerking. Samen delen ze ervaringen en bespreken ze casussen, wat ook in het voordeel van de klant is. Marieke: “We kijken naar de hulpvraag van de klant en waar die het meest bij gebaat is. We schakelen elkaar in als we zien dat iemand de zorg van onze collega’s kan gebruiken. We kunnen elkaar meteen aanhaken.” Er wordt niet alleen snel geschakeld met elkaar, ook de lijnen met huisartsen en ziekenhuizen zijn kort.
Onderling leren de verpleegkundigen van elkaar. Karin: “Je kijkt naar hoe anderen dingen aanpakken. Ondanks dat we allemaal volgens dezelfde protocollen werken, heeft iedereen een eigen manier van werken. Nu zie je dat ook echt van elkaar en denk je soms: dat is veel handiger, laat ik het ook eens zo doen.”
Bovendien is het werken in Ons Zorghuis gezond voor de verpleegkundigen, zowel mentaal als fysiek. Karin: “In de wijk ben je zelf op pad. In Ons Zorghuis komen we samen en kunnen we ons verhaal bij elkaar kwijt.” Mathilde herkent dit: “Je kunt hier rondom de afspraken even je rust en een pauzemoment pakken. Vaak is er een collega en kun je een praatje met elkaar maken. We hebben in een aparte ruimte ook een kantoorplek waar we rustig de administratie kunnen doen.” Mathilde merkt ook voordelen op arbotechnisch en hygiënisch vlak: “We behandelen veel wonden aan voeten. Bij mensen thuis moet je afwachten wat er voorhanden is en hoe je erbij kunt gaan zitten. Dat is vaak niet de beste werkhouding. De stoelen in Ons Zorghuis zijn in hoogte verstelbaar. Hierdoor kunnen wij heel makkelijk aanschuiven met onze eigen stoel. Ook biedt niet elk huis de mogelijkheid om een wond uit te spoelen.”
Al met al wordt het werken in Ons Zorghuis gezien als een verrijking van het werk als gespecialiseerd verpleegkundige. Marieke: “De afwisseling tussen het werken in de wijk en het werken in Ons Zorghuis maakt het zo leuk. Dat vinden de andere oncologieverpleegkundigen ook. Als iemand van ons een dag vrij wil en er uren in Ons Zorghuis overgenomen moeten worden, staan we allemaal te trappelen!”
Op 1 mei 2025 opende in Gorssel een tweede locatie van Ons Zorghuis. Steeds meer specialismen krijgen een plek in Ons Zorghuis. Zo zullen Parkinsonverpleegkundigen binnenkort ook vanuit hier gaan werken.