In de nacht lonkt het avontuur
In de nacht lonkt het avontuur

In de nacht lonkt het avontuur

Terwijl Nederland slaapt, wordt er gewerkt. Nelleke Beks, verpleegkundige, is een van die mensen die ‘s nachts op pad gaat. Nelleke ziet het werken in de nacht als een avontuur vol vrijheid, verantwoordelijkheid en nieuwsgierigheid. 

Nelleke is vanuit het westen naar het oosten verhuisd. Een groot verschil. “Het werken in de nacht is al spannend, het buitengebied maakte het in het begin nog spannender. In het westen had ik altijd binnen 10 minuten een collega bij mij. Hier zijn de afstanden groter. Dat maakt dat ik er grotendeels alleen voor sta. Het past bij mij. Ik ben vindingrijk. En het doet wat - positief - met de inhoud van mijn vak. Ook omdat hier in het oosten de mensen nog langer zelfstandig thuis wonen, een ander groot verschil ten opzichte van het westen. De mensen willen dat. Zij zijn thuis gelukkig.”

In de nacht zijn er geplande zorgmoment, daarnaast komen er oproepen via medisch servicecentrum Altide en de huisartsenpost binnen. “Je weet nooit hoe je nacht verloopt,” zegt Nelleke. “Wij zijn allrounders. Van vallen tot terminale zorg en van medische pompen tot een storing in het alarmeringssysteem. Ik kom om te leveren. Door mijn ervaring kan ik gelijk handelen. Ik ben blij met die basis, die is ook nodig.” 

En het doet wat - positief - met de inhoud van mijn vak

Het avontuur in de nacht geeft ook rust. Nelleke: “Ik heb meer tijd voor de mensen. Bijvoorbeeld wanneer iemand na een val naar het ziekenhuis moet. Ik ben dan na de alarmering als eerste ter plaatse. Ik kan echt even de tijd pakken voor een klant en hem begeleiden. Ondertussen kan ik ook rondom de klant wat rust brengen door de eerste mensen te informeren. Iedereen is dankbaar en het geeft mij voldoening.”

Het beeld dat Nelleke slaapt wanneer iedereen in haar omgeving wakker is, klopt niet. “Na mijn dienst slaap ik een paar uur,” vertelt Nelleke. In de middag ben ik wakker en doe ik de boodschappen, pak ik wat hobby’s op en eet ik met mijn gezin. Een fijne combinatie die mijn baan de allerleukste maakt die er is. Daarna pak ik nog een paar uurtjes mijn rust, drinken we gezellig een kopje koffie en lonkt het avontuur... “ 

Foto Nelleke Beks
Nelleke Beks Verpleegkundige in de nacht

Nelleke werkt als verpleegkundige in de nacht. BIG-nummer: 9.064.831.330