Voor en door collega's: Eerste Hulp Bij Schoonmaken
Voor en door collega's: Eerste Hulp Bij Schoonmaken

Voor en door collega's: Eerste Hulp Bij Schoonmaken

In 2020 ontwikkelden onze collega’s van de Infectiepreventiecommissie, een kaartenwaaier EHBS: Eerste Hulp Bij Schoonmaken bij virussen en resistente bacteriën. Onlangs heeft de kaartenwaaier de STIP-trofee (STIP: Stichting Trainingen Infectie Preventie) gewonnen, een landelijke prijs met als doel de kennis op het gebied van hygiëne en infectiepreventie ten behoeve van kwetsbaren in de zorgorganisaties te verhogen. Erg belangrijk, bleek ook tijdens de coronacrisis.

Marenka Geefhuizen, facilitair regisseur bij Sensire: “Uit een interne audit in 2019 bleek de schoonmaak bij een uitbraak van een virus of resistente bacterie een punt van verbetering. Ik ben me gaan inlezen in werkinstructies en heb veel informatie gevraagd aan onze deskundige infectiepreventie Lidy Gerritsen die met veel geduld allerlei termen en situaties uit heeft gelegd. De werkwijze van schoonmaken is nauwgezet en is in elke situatie verschillend en specifiek. Mijn conclusie was uiteindelijk dat het moeilijk is om alle specifieke werkinstructies uit je hoofd te leren en op elk moment precies tot de punt komma te weten wat er gedaan moet worden. Dat moest makkelijker kunnen en vooral ook praktischer, voor zowel de schoonmaakteams als onze zorgprofessionals.

Mijn tweede conclusie was dat het ook niet nodig is om alle informatie uit het hoofd te kennen, als de informatie maar beschikbaar is op het moment dat het nodig is. Daarom ontwikkelden we een overzichtelijk kaartenboekje Eerste Hulp Bij Schoonmaken waar in simpele stappen wordt uitgelegd wat te doen als het gaat om de schoonmaak, handhygiëne en het gebruik van beschermingsmiddelen.”

Het boekje had wel een aantal ontwerpeisen. Nicole te Brake, communicatieadviseur Sensire: “Het boekje moest duurzaam inzetbaar zijn en natuurlijk handig en veilig in gebruik. Onze collega’s kunnen gemakkelijk de kaarten via de inhoudsopgave omklappen naar de juiste kaart, het boekje blijft uit zichzelf staan, en ook zijn de kaarten van een materiaal dat handig af te nemen is met desinfectiemiddel. Want ja, het boekje zelf moest natuurlijk ook hygiënisch te onderhouden zijn.”

En toen begon de coronapandemie. De infectiepreventiecommissie van Sensire: “Het belang van schoonmaak is ons tijdens de coronapandemie alleen nog maar duidelijker geworden. Schoonmaak heeft een belangrijke rol in het voorkomen van de verspreiding van micro-organismen. Daarnaast is schoonmaak echt vakmanschap. Dat we met de kaartenwaaier een kleine bijdrage mogen leveren aan een schone en veilige leef- en werkomgeving, maakt de infectiepreventiecommissie trots. Samen behalen we de resultaten en samen zijn we er voor de bewoners. Het is echt een voor en door collega’s ‘productie’. En natuurlijk zijn we trots dat de kaartenwaaier de STIP-trofee heeft gewonnen.”

Geschreven door: Collega's Infectiepreventiecommissie, Facilitair en Communicatie