Zelfredzaamheid op één
Zelfredzaamheid op één

Zelfredzaamheid op één

‘Zelfredzaamheid staat bij mij op nummer één in mijn werk als verpleegkundige in de wijk en in praktijkopleider voor BOL- en BBL-studenten’, begint Marieke Barten haar verhaal. ‘Ik heb bewust de overstap gemaakt naar Sensire. De klantbelofte ‘Leven zoals u wilt’ en de klantteams waar veel zelfredzaamheid en initiatief wordt verwacht zijn mij op het lijf geschreven. Als ik bij een klant kom is dat, net zoals voor iedere zorgprofessional, in basis omdat er een zorgvraag is. Ik vind het belangrijk om met de klant en de familie in gesprek te gaan welke behoefte er ligt en op welke manier we dit samen in kunnen vullen. Zelfredzaamheid en het dagelijkse leven staan centraal’, zegt Marieke.

‘Ik kijk altijd verder dan mijn neus en die van de klant lang is, de kwaliteit van zorg en veiligheid van de klant staan uiteraard altijd voorop. De thuiszorg heeft nog altijd te maken met een traditioneel imago, dat maakt de gesprekken soms best lastig. Als familie bijvoorbeeld zoekt naar een gevoel van veiligheid, dan ga ik met ze in gesprek en leg uit dat meer zorgmomenten niet per definitie de oplossing zijn. Personenalarmering of zorg op afstand kunnen dan uitkomst bieden en geven de klanten veel meer regie over hun eigen leven. Ze kunnen de zorg inroepen op momenten dat het echt nodig is en beheerst niet (langer) het dagelijkse leven’, aldus Marieke over het contact met klanten.

PRAKTIJKOPLEIDER GEEFT EXTRA ELAN

‘Het opleiden van nieuwe collega’s vind ik erg leuk om te doen. Ik zie het als een uitdaging om de studenten een realistisch beeld te geven van het werken in de wijk, zonder ze af te schrikken. Natuurlijk is de zorg een belangrijk deel van het werk, echter het sociale aspect neemt een steeds belangrijke plaats in. De communicatie met klanten, familie en naasten is erg veranderd, dit komt mede doordat het zorglandschap zich de laatste jaren enorm ontwikkeld heeft. Zelfredzaamheid is wat er zo lang mogelijk wordt verwacht van klanten, daar waar noodzakelijk met ondersteuning vanuit de zorg en niet door de regie over te nemen. Ik merk dat dit voor studenten onbekend terrein is: ze hebben vaak nog het traditionele beeld van de thuiszorg. Het geeft mij energie om de studenten te inspireren over hedendaagse wijkverpleging.’

Ontdek jouw baan!
Foto Marieke Barten
Marieke Barten Verpleegkundige in de wijk en praktijkopleider

Voor mij staat zelfredzaamheid op één, zowel voor klanten als studenten. BIG-nummer: 19.059.008.230