Een unieke inkijk in de Corona-snelteststraat
Een unieke inkijk in de Corona-snelteststraat

Een unieke inkijk in de Corona-snelteststraat

Van links naar rechts werken. Een manier van werken die nieuw is voor Willeke Schuurman, verpleegkundige wijkzorg. Willeke werkt een of twee ochtenden in de week in de Corona-snelteststraat van Sensire en geeft ons een inkijkje in haar werk.

In de wijk werk je vaak solistisch, hier werk je intensief samen met collega’s. Ook de manier van werken is anders. Je leert gestructureerd en methodisch te werken: van links naar rechts.

Sinds 5 november heeft Sensire een eigen snelteststraat. Met als grote voordeel: na ongeveer 15 minuten (ipv > 24 uur) is de uitslag bekend. Willeke: “Deze snelle duidelijkheid is voor iedereen goed. De medewerker weet waar hij staat, de druk op de teams neemt daardoor af en de organisatie is een Corona-verdachte medewerker niet lang kwijt.” Dat is de zakelijke kant, Willeke spreekt de collega’s ook over de impact die het privé heeft. “Tien dagen quarantaine is flink, die impact is groot. Geteste collega’s zijn vaak moeders die vanwege de decembermaand wat leuke activiteiten met de kinderen willen doen. Daar hebben we het ook over met elkaar. Gelukkig is het de opluchting die het meest overheerst.”

“De snelteststraat heeft een maximale capaciteit van 24 plekken en is bedoeld voor medewerkers van Sensire die klachten hebben,” vertelt Willeke. “Heel soms zitten we vol, de laatste dagen zitten we op een gemiddelde onder de tien. De ruime meerderheid heeft gelukkig een negatieve test. Houden de klachten aan, volgt er nog een sneltest. Is ook deze negatief, doen we toch voor de zekerheid een PCR-test. De PCR-test is er ook voor collega’s die we preventief testen na contact met een Corona-patiënt.”

Het Slingeland Ziekenhuis heeft Sensire geholpen bij de opstart van de snelteststraat. Handelingen die normaal in het ziekenhuis worden gedaan, worden nu verplaatst naar de snelteststraat. Dat vraagt instructie en begeleiding, daar heeft een medewerker van het Slingeland Ziekenhuis voor gezorgd. “Het was voor haar al snel duidelijk dat er intensief over is nagedacht,” deelt Willeke het compliment. Voor Willeke betekenen de verplaatste handelingen een verdieping van het vak. “In de wijk werk je vaak solistisch, hier werk je intensief samen met collega’s. Ook de manier van werken is anders. Je leert gestructureerd en methodisch te werken: van links naar rechts.”

Wil jij een kijkje achter de schermen van de snelteststraat, kijk dan deze vlog.

Geschreven door: Willeke Schuurman, verpleegkundige Sensire