Ziekenhuiszorg, maar dan thuis
Ziekenhuiszorg, maar dan thuis

Ziekenhuiszorg, maar dan thuis

Marjo Brandt werkt al 15 jaar vol enthousiasme als Technisch Thuiszorg Verpleegkundige bij het TTV-team van Sensire. Daarnaast is ze de laatste jaren ook zorgcoördinator bij hetzelfde team. Ze vertelt over haar werk, haar ervaringen én waarom ze de keuze maakte voor dit team.

Het beste van twee werelden

Marjo: “toen ik bij de thuiszorg als verpleegkundige in de wijk terecht kwam, merkte ik dat ik de uitdaging en verdieping miste dat het werken in het academisch ziekenhuis me jarenlang had gegeven. Die uitdaging vond ik helaas niet in de dagelijkse zorg voor de klanten. Toen ik in aanraking kwam met het TTV-Team wist ik het: dit team biedt me wat ik zoek, het beste van beide werelden. Eigenlijk verlenen we als TTV-verpleegkundigen ziekenhuisverplaatste zorg. We voeren medische handelingen uit bij de mensen thuis, ‘technische’ handelingen waar ze anders voor in het ziekenhuis zouden moeten blijven.

De doelgroep waar we mee werken is heel gevarieerd, zowel in ziektebeelden als in leeftijd. We hebben echt klanten van 0 tot 100. Bij de thuiszorg denk je toch vaak aan ouderen, maar we komen bijvoorbeeld ook bij jonge kinderen met de ziekte van Lyme of met cystic fibrosis die intraveneus een antibioticakuur nodig hebben. Ik voel me in dit werk dan ook een allround gespecialiseerd verpleegkundige. Ik leg het vaak simpel uit: ik werk met elk slangetje dat je in je lichaam kunt hebben.”

Gast aan huis

“Wij komen nu bijna dagelijks, voor een periode van vijf weken, bij een jonge moeder met drie kinderen over de vloer. We geven haar een antibiotica-infuus, waarvan het zakje één keer per dag vervangen moet worden. Ook stellen we de pomp voor haar in en verzorgen we haar PICC-lijn. En dat allemaal in haar eigen vertrouwde omgeving. Onze hulp betekent dat zij thuis bij haar gezin kan zijn, in plaats van dat ze wekenlang in het ziekenhuis ligt. Dat is goud waard. En haar kinderen vinden het ook helemaal prima, de jongste dochter danste vaak als een prinses om ons heen. Dat is toch geweldig? Je komt echt als gast bij de mensen thuis. En het mooie: onze klanten zijn thuis ook geen patiënt, het is echt een andere benadering.

Ook voor kankerpatiënten is onze zorg vaak een verademing, zij komen bijvoorbeeld regelmatig met een chemo-infuus naar huis. Na 48 uur koppelen we dit thuis af, dan hoeven ze niet nog een keer terug naar het ziekenhuis. Dit is voor de patiënt zo veel prettiger, lekker in je eigen huis! De meeste mensen, en zeker ouderen, vinden het ook echt heel gezellig als we komen. We proberen zoveel mogelijk dezelfde gezichten per klant in te plannen. Dit lukt niet altijd, maar het is echt ons doel.”

We hernoemen ons team dan ook naar deze landelijke naam: van VTH naar TTV-team."

Gevarieerd team

“De meeste collega’s hebben in het ziekenhuis gewerkt voor ze bij ons team kwamen. Eigenlijk moet je bij voorkeur ziekenhuiservaring hebben om dit werk te kunnen doen, je moet immers van alle markten thuis zijn; een klinische blik hebben en bedreven zijn in technische handelingen zoals het prikken van infusen. Je bent tenslotte wel alleen op pad. De meeste collega’s hebben naast hun ervaring ook een specialisatie, zo heb ik zelf bijvoorbeeld O&G (obstetrie en gynaecologie) en oncologie als specialisatie gedaan. Anderen hebben een IC- of kinderaantekening. Heel gevarieerd, samen vormen we echt een team met een grote diversiteit aan kennis en ervaring.

Uiteraard volgen we ook allerlei bijscholing, de ontwikkelingen gaan zo snel! En een paar jaar terug hebben we een heel mooie pilot gedraaid met jongen met leukemie; we hebben zijn bloedtransfusies thuis uitgevoerd. Voor die jongen was dat heel fijn, als je zo moe en ziek bent wil je het liefst thuis zijn. Helaas is deze pilot nog niet verder doorontwikkeld, maar wie weet wat er in de toekomst nog mogelijk is!

Sinds drie jaar is er een specialistische opleiding voor ons vak, de TTV-opleiding (Technisch Thuiszorg Verpleegkundige). We hernoemen ons team dan ook naar deze landelijke naam: van VTH naar TTV-team. Het is een erkende vakopleiding van 14 maanden bovenop je verpleegkunde opleiding. Toen ik in dit team startte waren we met zes collega’s, inmiddels bestaat het team uit achttien collega’s. Dit bewijst wel hoe snel de zorg doorgroeit. En ik weet zeker dat wij als TTV-team in dit prachtige vak toekomstgericht mee kunnen bewegen!”

Foto Marjo Brandt
Marjo Brandt
Technisch Thuiszorg Verpleegkundige

Marjo werkt als Technisch Thuiszorg Verpleegkundige bij Sensire. BIG-nummer: 99.917.286.030