De Lunette PG in Zutphen biedt een inspirerende omgeving voor zorgprofessionals die hun carrière willen ontwikkelen. Met kleinschalige woongroepen voor mensen met dementie draait alles hier om samenwerking. Medewerkers, bewoners, naasten en vrijwilligers zorgen samen voor een warme sfeer, waarbij elke dag de kans biedt om iets bijzonders te creëren. Ontdek wat werken op deze unieke locatie voor jou kan betekenen!
De Lunette is een woonzorgcomplex voor verschillende soorten zorg. Naast de Lunette PG, hebben we ook woongroepen voor mensen met een fysieke beperking (somatiek), revalidatie en behandeling, parkinsonzorg en woonappartementen.
De Lunette PG bestaat uit de woongroepen Bourgonje, de Laarpoort, de Veerpoort en Berkelpoort, met ieder zes bewoners. Deze kleinschalige opzet zorgt voor een huiselijke sfeer. Toch is er van alles te beleven, want de woongroepen bevinden zich onder één dak. In de centrale hal van de Lunette is een gezellig wijkontmoetingscentrum waar bewoners en hun naasten kunnen koffiedrinken of lunchen.
In de video hieronder kun je vast een kijkje nemen op je toekomstige werkplek!
Werken op de Lunette PG
De teams van de verschillende woongroepen op de Lunette PG zijn hecht en goed op elkaar ingespeeld. Engelien Hartemink-Veneboer, Verzorgende IG op de Laarpoort, vertelt: “Werken op de Laarpoort vind ik erg leuk. Dat komt natuurlijk door de bewoners, maar ook door mijn directe collega’s. We hebben een hecht team en we zijn goed op elkaar ingespeeld. Dat uit zich op het persoonlijke vlak door aandacht voor elkaar te hebben, maar ook als het gaat om werkgerelateerde zaken. Zo is bij ons de inzet van hulpmiddelen de normaalste zaak van de wereld. Dat is prettiger voor de bewoner(s), maar misschien nog wel belangrijker, ook voor ons als zorgprofessionals. We spreken elkaar als team aan op het gebruik of het niet gebruiken ervan. Het is fijn om te merken dat Sensire hier ook waarde aan hecht en het gebruik stimuleert, het maakt ons werk zoveel lichter.”
Ook werken onze zorgprofessionals nauw samen met specialisten zoals ergotherapeuten en fysiotherapeuten. Samen met hen bekijken onze zorgprofessionals hoe ze met bepaalde situaties het beste kunnen omgaan en welk hulpmiddel ze kunnen inzetten. Deze kennis wordt onder directe collega’s gedeeld, zodat we samen het verschil kunnen maken.
De bewoners echt leren kennen
Onze zorgprofessionals nemen de tijd om de bewoners echt te leren kennen. Wat vinden zij prettig en belangrijk? We verdiepen ons in hun persoonlijke levensverhaal. Samen met naasten en vrijwilligers zorgen we ervoor dat de bewoners zich thuis voelen.
Engelien vertelt hierover: "Het opnamegesprek en de eerste periode nadat een bewoner bij ons is komen wonen, is voor mij een belangrijke kennismakingsperiode. Ik ga met de familie in gesprek om de bewoner beter te leren kennen, te weten hoe iemand was en wat iemand bezig hield. Makkelijk is het werken op een PG-afdeling zeker niet altijd. Soms is het voor familie lastig om vader of moeder los te laten. Dat is ook niet gek, want regelmatig is er een lange periode van mantelzorg aan vooraf gegaan. We kijken dan gezamenlijk hoe we deze periode, waarbij soms sprake is van rouw, goed door kunnen komen en de familie en naasten op een natuurlijke manier betrokken kunnen blijven. Want dat is iets wat we zeker verwachten."
Ruimte voor dementie
We streven naar zoveel mogelijk vrijheid voor mensen met dementie. Zij mogen zich vrij bewegen en hun eigen keuzes maken. Daardoor zijn ze actiever, mobieler en gelukkiger. Dit vraagt soms om creatieve oplossingen, maar dat is de moeite waard. Want wij geloven dat vrijheid noodzakelijk is om gelukkig, blij en zinvol te leven!
Op de eerste etage komen de bewoners dagelijks samen in Het Lunettehofje. Hier bieden we een zinvolle dagbesteding aan. Bewoners zijn de hele dag welkom en nergens toe verplicht. Daarnaast bieden we ontspanning met twee snoezelruimtes: één met een ligbad en één met een waterbed en relaxstoel.